RSS

Saya KAYA & BERJAYA, di dunia & akhirat

Baru2 ini, pada 26 Jun 2011 sy ada menghadiri Seminar Hidup Luar Biasa, Dr Azizan Osman. memang seronok dan teruja. Itu adalah kali kedua sy menghadiri kursus beliau…dan i’m looking forward to attend more seminar/courses organised by him.

yang frustnye, Afdlin Shauki x dpt datang mase seminar di Penang tu…dia cuma dpt buat teleconference je dgn kitorang peserta…hukhuk … tapi x pe…yg penting I’ve learned something…🙂

Anyway, I want to share this:

15 Tips untuk menjadi Luar Biasa dalam 5K (kebahagiaan, kesihatan, kekayaan, kejayaan, keberkatan) – Dr Azizan Osman

1. 100% komitmen diberikan terhadap apa sahaja usaha utk capai matlamat anda

2. How you do anything, is how you do everything. = bermaksud bahawa ssuatu perkara kecil yg kita buat, menunjukkan kita ni orang yg mcm mana. contohnya: kalau kita nak angkat tangan pon terhegeh2, menunjukkan semua perkara yg kita buat dlm hidup pon dlm keadaan terhegeh2. means, we have to build up good attitude in whatever we do.

3. For things to change, I must change first. especially in the way we thinking..

4. Jika memulakan ssuatu, lakukannya hingga habis.

5. Sentiasa bertanggungjawab atas kegagalan atau kejayaan sendiri. Jangan asyik nak salahkan orang lain..jgn merungut…

6. Mempunyai keinginan yg sangat tinggi..(passion) dlm melakukan ssuatu. semangat yg membara.

7. Tukar kawan2 anda, yg tak menyokong usaha atau kejayaan anda…jauhkan diri drpd kawan2 yg negatif…

8. Mesti fokus, give maximum effort.

9. Fast action –> fast result! dalam dunia sekarang…semua benda nak cepat. kalo lmbt kita mmg ketinggalan..

10. Maksimumkan potensi anda.

11. Sentiasa belajar bagaimana utk jadi lbih baik drpd semalam. sentiasa belajar sesuatu yg baru.

12. Jangan mudah berputus asa!

13. Kalau nak sesuatu, mesti berTINDAK!

14. Fahami getaran halangan & siapa yg negatif di sekeliling.

15. Tak penting bagaimana keadaan kita sekarang, tapi apa yg kita akan lakukan seterusnya. (what NEXT?)

Lagi petua MESTI drpd Dr Azizan Osman (DAO):

M = mesti ada Mentor yg pakar dlm bidangnya.

E = mesti ada ELMU, iaitu ilmu ttg emosi manusia, dan kenal juga emosi diri sendiri, sifat diri.

S = mesti ada SISTEM (yg telah terbukti berjaya) yg diikuti.

T = mesti berTINDAK.

I = setiap orang perlu ada IMPIAN. dan impian tu mestila jelas dan ditulis. supaya kita boleh tengok dan baca tiap hari, supaya fokus.

“Apa yg saya fikir, saya rasa, saya cakap, saya buat (serta merta)” – DAO

 

 

Sempat begambor dekat poster aje...

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: